Devine: Digital Media And Design

Devine Logo De Hogeschool van West-Vlaanderen presenteert met gepaste trots hun nieuwe afstudeerrichting Devine. Devine is een bachelor opleiding binnen het studietraject van Multimedia en Communicatietechnologie (MCT).

Devine?

Deviner {m/v}
Samentrekking van ‘developer’ en ‘designer’

Ok, devine… Maar waarom?
Ik ben zelf al anderhalf jaar student aan de PIH te Kortrijk (Een campus die onderdeel uitmaakt van de Hogeschool West-Vlaanderen). Ik volg er Multimedia en Communicatietechnologie. MCT is uniek in België, en de opleiding is zodanig goed dat de meeste studenten op het einde van hun opleiding rechtstreeks van de klaslokalen doorlopen naar hun toekomstige job.

MCT is een opleiding waarin je tot IT allrounder wordt gevormd. MCT richt zich op business oplossingen. MCT maakt van jou niet zomaar een webdesigner of een netwerkbeheerder. Je bent op het einde van je studies een persoon die voor de meeste IT doeleinden kan ingezet worden.

De opleiding MCT is bijgevolg erg technisch, en dat nekt mijn motivatie om ermee door te gaan. En net op het juiste moment is het dan zover: Campus PIH zal uitbreiden, en men zal er vanaf september ’08 Devine kunnen volgen. Vandaag was de eerste infodag (waar ik naartoe kon), en waar echt info te krijgen was over de nieuwe opleiding.

Wat is Devine?
Devine is een opleidingstraject dat zich richt op online reclame, promo en multimedia. Als je Devine studeert, leer je denken in Flash, reageren in Actionscript, handelen in Photoshop, en leef je op het web. Je handschrift zijn motion graphics, en je ademt concepten die geen ander zou bedenken. Gebruiksvriendelijke interfaces eet je als ontbijt, en de integratie van al dat zoet zal in je zitten als een verslaving.

Devine richt zich niet op business solutions maar op rich media op het web.
Devine richt zich op de creatieve ervaring op het web die de bezoekers niet mogen los laten, laat staan door hen vergeten worden.

Iets concreter graag…
Je wordt aangeleerd dat design niet kan zonder de daarbij horende logica, en vice versa.
Je krijgt de heilige basics van HTML, CSS, JavaScript en ActionScript 3. Daarnaast leer je ook wat kleur en compositie is, en hoe je deze kennis creatief inzet. De linkerhelft en rechterhelft van het menselijke brein worden bijgevolg beiden ingezet, maar dat wilt nog niets zeggen. Het hart van beide helften is de integratie van beiden zodat het een mooi geheel vormt en de boodschap duidelijk bij de gebruiker aankomt.

Dit is in een notendop wat het eerste jaar inhoudt. Over het tweede of derde jaar kan ik nog niets exact zeggen, anders zou ik meer weten dan de docenten 😉

Ja, leuk, en wat over de markt?
Deze nieuwe tak binnen het MCT traject is niet zomaar ontstaan. Al jaren staan bedrijven te roepen om dit soort mensen. In samenwerking met de grootste multimedia bedrijven van België wil Howest nu een opleiding aanbieden die onklopbare designers/developers afleverd in porties van 1 persoon. Dit is waar de Belgische top naar vraagt. Deze bedrijven werken nauw samen met Howest om zelfs al tijdens de opleiding de studenten in contact te laten komen met real-life cases.
Diezelfde bedrijven staan nu al te popelen om binnen 3 jaar de eerste afgestudeerde Deviners in dienst te nemen.

Zoveel tekst… Wat is Devine in een notendop?
Software: Flex, Flash, AIR, Photoshop, Illustrator, InDesign, After Effects, Premiere, 3D studio Max…
Talenkennis
: PHP, Actionscript, XML, HTML, CSS, Javascript,…
Skills: Storyboarding, concept design, creative maths, fotomanipulatie, videobewerking, object georiënteerd programmeren, interface design, integratie …

Ok… Ik ben overtuigd.
Ik ook. Ik sluit mijn MCT studies niet meer af. Ik slaag voor al mijn modules met gemak, maar de technische en theoretische vakken doen mij de das om: Technologie, Netwerken, Problem Solving… Zware materie die niet in mijn hoofd past. Ik kijk al uit naar september om aan de slag te gaan met mijn nieuwe opleiding.

Wil je meer info over Devine? Check de officiële website met alle informatie!

AMEN!

Ronny

view all posts

Ronny is a freelance frontend developer with a wild passion for creativity and a relentless hate against flat design. Ronny spent years as a Flash developer before moving to HTML5 and rediscovering fun and happiness.

17 Comments Join the Conversation →


 1. Dorien

  Al zou ik heel de richting volgend jaar doen, voorlopig is MCT genoeg. Ik ben gestart met niets aan voorkennis, en ik ben blij met de dingen die ik tot nu heb geleerd.

  Ik ben ook gestart als iemand die zich wou specialiseren in het designen en de dingen die erbij horen, en ik wil dat nog altijd doen. Nu ga ik in het 3e jaar voor de optie Multimedia en daar zie ik of ik goed ben in design of niet. Als ik iets of wat talent heb, staat de optie Devine nog altijd open voor me.

  Als ik nu volledig voor Devine zou gaan, en het blijkt dat ik zero talent heb, dan zijn het weggesmeten jaren.
  Maar de optie blijft open 😉

  Geniet van je jaren als Deviner, en de jaren erna. Het past bij je.

  Reply
 2. cody

  is nogal nauw Adobe

  Reply
 3. Nick

  T’ziet er inderdaad allemaal heel leuk uit enzo, maar ik betwijfel als het dat nog altijd zal zijn eenmaal je in de richting zit.

  Bij MCT hebben ze ons ook zulke mooie beloften gedaan waar ik nog altijd niet veel van gemerkt hebt.

  Oh, mooi geschreven btw 😉

  Reply
 4. Mattijs

  Ik blijf voorlopig nog MCT’er, en kan na MCT nog altijd Devine doen, zoals Dorien zegt.

  Quote blog:

  “Problem Solving… Zware materie die niet in mijn hoofd past.”

  Kdenk niet dat de wiskunde uit Devine veel makkelijker zal zijn dan de MCT-wiskunde hoor…

  Toch suc6…

  Grtz,

  Mattijs

  Reply
 5. zaza

  Heel leuk geschreven Ronny, maar hopelijk blijf je zelf nog nuchter bij al die mooie verkoop-praatjes op het PIH.

  Zeker het eerste jaar gaan de docenten zelf nog moeten uitzoeken wat ze nu eigenlijk willen bereiken, en ontdekken hoe ze dat kunnen bereiken. En daar ronselen ze nu proefkonijnen voor.

  Als ik het ga doen, ga ik eerst een jaartje de kat uit de boom kijken, en dan zien we wel weer.

  @Dorien, 3de jaar MCT ga je (nog) minder qua design zien dan de eerste 2 jaren, nadruk ligt op video, geluid, 3d en programmeren… de rest doe je zelf en word al verondersteld gekend te zijn.
  (dus enkel creatieve designtalenten die daar al meerdere jaren zwaar mee bezig zijn slagen er in iets moois naar voren te brengen)

  in Devine ga je eindelijk leren iets “moois” maken. Ze gaan eindelijk iets meer aanleren dan de basis technieken van wat basis-software, of je nu wilt of niet, na 3 jaar devine ga je kunnen designen… talent of niet.

  Al wat je nodig hebt is de positieve ingesteldheid om je elke dag weer als een gek te smijten achter die peecee, jezelf half te vervreemden van de wereld en je brilglazen elk jaar wat dikker te zien worden. Good luck with that 😉

  Reply
 6. Ronny

  @Cody
  Inderdaad heel nauw Adobe, maar je moet realistisch blijven: Welk software pakket komt in de buurt van wat Adobe kan aanbieden? Denk vooral aan Flash/Flex 😉

  @Nick
  Natuurlijk ziet het er allemaal wat rooskleuriger uit dan het allemaal wel is, maar het is zoals ik al zei: Het lessenpakket ligt mij meer dan dat van MCT (dat mij door de heel theoretische vakken bezighoudt in plaats van mij te motiveren ;))

  @Mattijs
  Ik heb nagevraagd en de Wiskunde in Devine is heel basic (geometrie vooral) om positionering, physics en dergelijke te realiseren. Niet te vergelijken met cryptologie die je in Problem Solving ziet dus.

  @Zaza, je hebt zeker gelijk: Mooie praatjes, en het is inderdaad het eerste jaar dat de richting bestaat, maar ik twijfel er niet aan dat Devine mij meer zal interesseren dan MCT (nogmaals: het volledige lessenpakket interesseert mij. MCT is alleen leuk voor mij tijdens Multimedia (een van de 5 modules die je elk semester volgt)).

  Bedankt voor de reacties alvast!

  Reply
 7. Mattijs

  Ik heb Peter Van Camp nogtans andere dingen horen zeggen over de wiskunde.

  Maar tkan zijn da ik ongelijk heb eee, wil hier geen discussie starten 🙂

  Reply
 8. thomas

  hey babyC 😉

  ik hoop dat je het volgende jaar meer plezier beleeft aan je opleiding. Als je gebeten bent door multimedia, dan is mct een mooie richting als je effectief in het derde jaar multimedia geraakt! Het is inderdaad wat zwoegen en sommige dingen zijn voor een multimedia liefhebber nu eenmaal minder leuk. Ik begrijp je keuze. Zelf studeer ik normaal af dit jaar in 3mct multimedia maar ik moet zeggen dat ik het jammer vind dat devine nog niet bestond toen ik zelf startte. Ik zou ook zonder twijfelen voor deze optie gekozen hebben ondanks dat ik blij ben ook een mooie basis te hebben gekregen.

  succes!

  Reply
 9. stelt

  Gaat het alleen om mooie plaatjes, of ook om content die open, kneedbaar en herbruikbaar is … SVG

  Reply
 10. ingeschreven**

  @stelt:

  Normaal gezien wordt er ook gewerkt met content management systems. Op die manier is alles goed flexibel 🙂

  Reply
 11. webdesign

  multimedia is een zeer brede opleiding, suc6

  Reply
 12. joy

  Het eerste jaar Devine zit er bijna op, en ik denk dat er maar één conclusie te trekken valt, het is één grote teleurstelling, 50% van de studenten is ondertussen gestopt en van de overige 50% ziet 40% het niet meer zitten.

  Reply
 13. Ronny

  Ik denk niet dat je het mag veralgemenen. Velen zijn naar Devine gestapt met het oog op een ‘makkelijke’ opleiding, maar dat IS het niet. Devine is hard werken, een volledige inzet.

  Ook is niet iedereen gemaakt voor een opleiding als Devine. Je moet er 100% voor willen gaan. Als Devine niet helemaal je ding is zul je dat snel genoeg aanvoelen. De mensen die afgevallen zijn daar een voorbeeld van.

  De mensen die het nu niet meer zien zitten hebben het gewoon moeilijk. Als ik naar de lijst met deadlines kijk nu is het ook een harde noot, maar hetzij al schreeuwend, hetzij al wenend: we zullen ons er wel door vechten 😉

  Reply
 14. Davy

  I agree ! Ikzelf ben ook iemand die het de komende maanden niet ziet zitten. Maar het is nu gewoon keihard op de tanden bijten en gewoon iedere dag nemen zoals hij komt. Later zullen we toch zeker ook zo’n momenten hebben en dus kunnen we enkel onze uiterste best doen 😀 Devine moet gewoon je ding zijn, als je niet 100% wilt ervoor gaan, en dat wil ook zeggen een beetje opofferingen maken in vrije tijd/uitgaan, begin er dan ook niet aan.

  Het jaar zit er inderdaad bijna op en ik kan zeggen dat ik me al kostelijk geamuseerd heb met de opdrachten 😀

  Reply
 15. Michiel

  Ik heb gehoord dat je deze richting ook thuis kan volgen, dus wat erop neerkomt dat je in geen enkele les verplicht aanwezig moet zijn en dus deze richting kan combineren met een full-time job.
  Is dit correct, of klopt dit niet?
  Ik volg momenteel MCT, maar ik heb net hetzelfde probleem dan jou, dat de technische vakken en wiskunde me de das om doen, terwijl ik voor photoshop, videomontage, flash… al mijn punten behaal.

  Alvast bedankt!

  Michiel

  Reply
 16. Ronny

  Hmz, ik vrees daar een beetje voor. Ik denk niet dat er (al?) Devine @ Home is. Of dit er zal komen betwijfel ik ook. Vooral omdat er lessen zijn waarbij de labo activiteit van elke les meetelt op de eindscore.

  Laat mijn antwoord vooral niet defenitief zijn. Informeer je zeker nog op het departement in Kortrijk en laat het me weten achteraf.

  Succes ermee!

  Reply
 17. maxim

  Ik ben van plan volgend jaar Devine te volgen, maar

  Hierboven staat er een post waarin staat dat het teleurstellend is, maar kan je dat verder uitdiepen? Het is namelijk wel een beslissing die heel je leven kan veranderen in een positieve en negatieve zin. Daarom zou ik graag wat meer uitleg hebben.

  Ik denk dat de meeste mensen het gewoon opgeven omdat het niet in hun aard ligt. Ik ben bijvoorbeeld al naar de infodag gegaan en ik heb met leerlingen gesproken die bijvoorbeeld uit de bouw kwamen. Zo’n leerlingen hebben het misschien moeilijker als leerlingen die Informatica hebben gestudeerd, zoals ik. En dan versta ik het wel dat het kan teleurstellen en dat mensen opgeven.

  Ik hoop dat deze richting mij volledig laat openbloeien op alle vlakken, en mij een goede job kan opleveren.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *